Cevaplar

En İyi Cevap!
2012-11-19T17:48:37+02:00

ÖZDEŞLİKLER

 

soru 1

85²-35² işlemin sonucu kaçtır?

 

 

 

soru 2
a²+10a ifadesine aşağıdakilerden hangisini eklersek tam kareli bir cebirsel ifade olur?

A)5
B)6a
C)25
D)15a

 

 

 

SORU 3
a²-(b+4)² ifadesinin çarpanlardan biri aşagıdakilerden hangisidir?

A) -a-b+4
B) a+b-4
C) -a-b-4
D) a+b+4

 

 

 

SORU 4
x sayısının karesine x in -8 katı ve 16 sayısı ekleniyor.
yukarıdaki ifade aşağıdakilerden hangisine eşittir?

A) x²+16
B) (X+4)²
c) x²+8x+16
D) (x-4)²



CEVAPLAR

 

 

1.
85²-35² yi iki kare farkı gibi yazarsak
=(85-35).(85+35)=50.120=6000

 

 

2.
bu ifadeye aşağıdakilerden biri eklendiğinde (a+k)² olacağından ve bunu açtığımızda a²+2ka+k² olacağından
2k=10 verildiğinden , k=5 ve k²=25
25 eklenmelidir.

not:seçeneklerde aynı anda a ve sayı olsaydı mesela 2a+36 daha farklı inceleme ya da seçeneklerden gitmemiz degerekebilirdi

 

 

3.
iki kare farkı şeklinde ayırdığımızda
=(a-(b+4)).(a+b+4)
=(a-b-4).(a+b+4)

görüldüğü gibi D seçeneğindeki bu ifadenin çarpanlarından birisidir (tabi soruyu üreten kişi daha negatif sayıları görmediğinden biz de C seçeneğindeki cevabı pas geçiyoruz , o konuyu gördüğünde sorunun iki cevabı olacak)

 

 

4.
soruda anlatlan işlemi yazdığımızda
x²-8x+16 elde ederiz , bu da açıktır ki a=4 olmak üzere (x-a)² gibi bir ifadedir
yani bu (x-4)² olur , cevap D oluyor

kaynak:internetten alıntıdır.

1 5 1
2012-11-19T17:50:40+02:00

ÖZDEŞLİKLER

Özdeşlikler, içerdikleri değişkenlere verilecek bütün gerçek sayılar için doğrudur.Denklemler ise bazı gerçek sayı veya sayılar için doğrudur. 

Örnek: Aşağıdaki eşitlikler özdeşliktir.

3x-x=2x

a.a=a2

x+5=5+x

Örnek: Aşağıdaki eşitlikler denklemdir.

2x-3=3-2x

b=6+2b

(b-1)=b2-2b+1

İki kare farkı

a2 – b2 = (a – b).(a + b) 

İki kare toplamı

a2 + b2 = (a + b)2 – 2ab  ya da

a2 + b2 = (a – b)2 + 2ab  dir.

Tam kare ifadeler

(a + b)2 = a2 + 2ab + b2
(a + b)2 = (a – b)2 + 4ab

(a – b)2 = a2 – 2ab + b2
(a – b)2 = (a + b)2 – 4ab

İki küp farkı ve toplamı

a3 – b3 = (a – b).(a2 + ab + b2 )

a3 + b3 = (a + b).(a2 – ab + b2 )

a3 – b3 = (a – b)3 + 3ab (a – b)

a3 + b3 = (a + b)3 – 3ab (a + b)

Üçlü tam kare ifadeler

(a + b + c)2 = a2 + b2 + c2 + 2(ab + ac + bc)

(a + b – c)2 = a2 + b2 + c2 + 2(ab – ac – bc)



 

0