Cevaplar

En İyi Cevap!
2012-11-20T20:46:01+02:00

1)KARADENİZ İKLİMİ:

Bu iklim asıl olarak Kuzey Anadolu Dağlarının Karadeniz’e bakan yamaçlarında görülür. Genel özellikleri şunlardır:
Her mevsim yağışlıdır.Doğu Karadeniz Bölümünde maksimum yağış sonbaharda, minimum yağış ilkbaharda düşer. Yıllık yağış miktarı 2000-2500 mm’dir.Batı Karadeniz Bölümünde maksimum yağış sonbaharda, minimum yağış ilkbaharda düşer. Yıllık yağış miktarı 1000-1500 mm’dir.Orta Karadeniz Bölümünde ise maksimum yağış kışın, minimum yağış yazın düşer. Yıllık yağış miktarı 700-1000 mm’dir.Karadeniz ikliminin görüldüğü alanlarda kar yağışlı günlerin ortalaması 18 gündür.
Yıllık ortalama sıcaklık 13-15°C’dir.
Ocak ayı ortalama sıcaklığı 6-7°C’dir.
Temmuz ayı ortalama sıcaklığı 21-23°C’dir.
Yıllık sıcaklık farkı 13-15°C’dir.
Doğal bitki örtüsü ormandır.Yüksek alanlarda Alpin çayırlar görülür.


2)AKDENİZ İKLİMİ:

Bu iklim tipi ülkemizde en belirgin olarak Akdeniz kıyılarında görülmekle birlikte, Ege ve Marmara Bölgelerinde de etkili olmaktadır. Genel özellikleri şunlardır:
Yazlar sıcak ve kurak, kışlar ılık ve yağışlıdır.
Maksimum yağış kışın, minimum yağış yazın düşer.
Yaz ve kış yağışları arasındaki fark oldukça fazladır.
Yıllık yağış ortalaması, 600-1000 mm arasındadır.
Yıllık sıcaklık ortalaması 18-20°C’dir.
Ocak ayı ortalaması 8-10°C’dir.
Temmuz ayı ortalaması 28-30°C’dir.
Yıllık sıcaklık farkı 15-18°C’dir.
Ege Bölgesinde dağların kıyıya dik uzanması, Akdeniz İkliminin iç kesimlere ulaşmasına olanak sağlamıştır.
Marmara Bölgesinde görülen Akdeniz İkliminde, yazlar Akdeniz kıyılarına göre daha serin, kışlar ise daha soğuk ve karlıdır.
Akdeniz İkliminin karekteristik bitki örtüsü zeytin, defne, mersin, kekik gibi bitkilerden oluşan makilerdir.


3)KARASAL İKLİM:

Ülkemizde Karasal İklim, İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri ile İç Batı Anadolu Bölümünde görülür.Genel özellikleri şunlardır:
Yazlar sıcak ve kurak, kışlar soğuk ve kar yağışlıdır.
İç Anadolu Bölgesinde maksimum yağış ilkbaharda, minimum yağış yazın düşer.
İç Anadolu da ortalama yağış 300-400 mm’dir.
İç Anadolu’nun kış sıcaklık ortalaması, 1-2°C, yaz sıcaklık ortalaması, 22-23°C, yıllık sıcaklık ortalaması ise, 10-12°C’dir.
Ege Bölgesinin İç batı Anadolu Bölümünde de yağışlar kıyı kesimine göre azdır.
Doğu Anadolu Bölgesinin kuzeydoğu kesiminde yıllık sıcaklık ortalaması, 4-6°C’dir.
Kuzeydoğu Anadolu’da kış sıcaklık ortalaması, -7, -10°C, yaz sıcaklık ortalaması, 17-19°C’dir.
Yıllık yağış miktarı, 500-600 mm’dir.
Güneydoğu Anadolu’da ise ortalama yağış, 400-700 mm’dir.
Güneydoğu Anadolu Bölgesinde kış mevsimi pek donlu geçmemekle beraber, yaz mevsiminde şiddetli kuru sıcaklar egemendir.
Güneydoğu Anadolu’da yıllık ortalama sıcaklık, 15-16°C, kış sıcaklığı, 3-4°C, yaz sıcaklığı ise, 30-35°C’dir.

1 5 1
2012-11-20T20:50:14+02:00

Soru1. Yer’in katı ve sıvı yüzeyini çepeçevre saran gaz örtüsüne atmosfer denir. Atmosferin yer yüzeyindeki canlılar üzerinde koruyucu ve düzenleyici bir etkisi vardır.

Aşağıda verilen bilgilerden hangisi atmosferin bu özelliklerinden birisi değildir?



A) İklim olaylarının meydana gelmesini sağlar.

B) Güneşten gelen zararlı ışınları süzer.

C) İçindeki oksijen gazı nedeniyle hayatı yaşanılır hale getirir.

D) Güneşten gelen ışınların dağılımını sağlayarak , Güneş ışığını alamayan yerlerinde aydınlık olmasını sağlar.

E) Işığı ve sesi yalıtır



Soru2. – Güneşten gelen son derece tehlikeli zararlı ışınları tutar.

-- Aynı zamanda bir bakteri öldürücüdür.

Yukarda özelliklerinden bahsettiğimiz atmosferin hangi katmanıdır?



A) Troposfer

B) Eksosfer

C) Stratosfer

D) Ozonosfer

E) İyonosfer



Soru3. Atmosfer olaylarının uzun yıllar içerisinde göstermiş olduğu ortalama duruma iklim adı verilir. İklim olayları da troposferin 3-4 km’lik alt kısımlarında gerçekleşir.

Bu durumun temel sebebi aşağıdakilerden hangisidir?



A) Yatay hava hareketlerinin yalnızca bu bölümde oluşması.

B) Su buharının tamamına yakının bu bölümde bulunması

C) Atmosfer sıcaklığının bu bölümde daha yüksek olması

D) Canlı hayatının sadece bu bölümde yer alması

E) Güneşten gelen enerjinin tamamının bu bölümde tutulması



Soru4. Üst sınırı , yeryüzünden 250-300 km. yüksekliktedir. Radyo dalgalarını yansıttığı için yeryüzü haberleşmesinde büyük önem taşır.

Yukarıda özelliklerinden bahsettiğimiz atmosferin katmanı aşağıdakilerden hangisidir?



A) İyonosfer

B) Ozonosfer

C) Kemosfer

D) Troposfer

E) Eksosfer





Soru5. Bir çok bilim adamı geçmişte bir çok sebebe bağlı olarak iklim değişikliklerinin meydana geldiğini, günümüzde de yer küre üzerinde yapılan bir çok araştırmalar küresel ısınmaya bağlı olarak gelecekte iklim değişikliklerinin meydana gelebileceğinden bahsetmektedirler.

Bu durumun temel sebebi aşağıdakilerden hangisi ile açıklanabilir?



A) Dünyanın yörüngedeki hızının artması.

B) Ozon gaz katmanının incelmesi.

C) Yılın altı aylık dönemlerinde kutupların gündüzü yaşaması.

D) Kutuplardaki buzulların hızla erimesi.

E) Atmosfere karışan klorofloro-karbon gazlarının artması.



Soru6. Güneş ışınları atmosferden geçerken yansıma yoluyla dağılır.

Bu durum aşağıdakilerden hangisinin oluşmasına sebep olur?



A) Yerden yükseldikçe sıcaklığın azalmasına

B) Basınç alanlarının oluşmasına

C) Gölgeli yerlerin de aydınlanmasına

D) Basınç merkezlerinin oluşmasına

E) Yıllık sıcaklık farklarının artmasına



Soru8. İklim atmosfer olaylarının uzun yıllar içerisinde gösterdiği ortalama duruma denir. Hava durumu ise kısa süreli atmosfer olaylarıdır.

Aşağıda bazı karşılaştırmalar yapıldı bu karşılaştırmalara bakarak hangisinin doğru olduğu düşüncesine varırız?

İklim Hava Durumu

A) Ilıman bir kış Donlu gece

B) Kurak bir kış Sert bir yağış

C) Yağışlı bir mevsim Yağışlı ilkbahar

D) Donlu bir gün Ilık kış

E) Karlı bir gün Sisli bir akşam



Soru11. Aşağıdakilerden hangisi soğuk yerel rüzgarlar arasında kabul edilemez?



A) Mistral

B) Poyraz

C) Samyeli

D) Bora

E) Karayel



Soru12. Aynı enlemlerde yer almalarına rağmen yaz aylarında Asya Kıtası, Kuzey Amerika Kıtasından daha sıcak olmaktadır. Bunun temel sebebi aşağıdakilerden hangisidir?



A) Asya’nın Amerika’ya göre daha karasal olması

B) Güney yarım kürede yer alması

C) Yeryüzü şekilleri

D) Farklı okyanus akıntılarının etkisinde kalması

E) Dünyanın geoid şeklinde olması



Soru13. Aşağıdakilerden hangisi iklimden etkilenmez?



A) Yağış rejimi

B) Yeraltı zenginlikleri

C) Tarımsal etkinlikler

D) Yaşama biçimi

E) Sıcaklık düzeni



Soru14. Aşağıdakilerden hangileri havadaki bağıl nemin doyma noktasına ulaşmasını sağlayan etkenlerden biridir?

I . Sıcaklığın düşmesi

II. Rüzgarın şiddetlenmesi

III. Yükseltinin artması

IV. Basıncın artması



A) I ve II

B) II ve III

C) IIIve IV

D) I ve III

E)II ve IV



Soru15. Bir yerde yağışın oluşabilmesi için aşağıdakilerden hangisinin olması beklenir?



A)Hava basıncının yükselmesi

B) Bulut seviyesinin yükselmesi

C) Havadaki nemin doyma noktasına ulaşması

D) Havanın sıcaklığının artması

E) Havanın rüzgarlı olması



Soru16. Yağışlı mevsim ilkbahar ve yaz aylarıdır. Don olayı ve donlu gün sayısı oldukça fazladır.Yıllık yağış miktarı ise oldukça fazladır.

Yukarıda konu edilen iklim tipi aşağıdakilerden hangisidir?

A) Akdeniz iklimi

B) Muson iklimi

C) Karadeniz iklimi

D) Orta Kuşağın Karasal iklimi

E) Savan iklimi



Soru17. Aşağıda isimleri yazılı olan ülkelerin hangisinde Akdeniz iklimi görülmez?

A) Almanya

B) Türkiye

C) Yunanistan

D) İtalya

E) Libya



Soru18. Tayga ormanları aşağıdaki iklim tiplerinin hangisinin tipik bitki örtüsüdür?



A) Savan

B) Karasal

C) Tundra

D) Muson

E) Ekvatoral



Soru19. Dünya üzerinde cephe yağışları daha çok aşağıdaki yerlerden hangisinde görülür?



A) Kutuplarda

B) Çöl bölgelerinde

C) Dönenceler arası kuşakta

D) Ekvatoral bölgede

E) Orta kuşakta

1E 2D 3B 4A 5E 6C 7B 8C 9D 10E 11C 12A 13B 14D 15C 16D 17A 18C 19E


alıntı.....

0