1 - Asagidaki islemlerden hangisi ilkyardimdir?
a) Yaralanan kisiyi dovmek
b) Itfaiye cagirmak
c) Komsulari yardima cagirmak
d) Kanamayi durdurmak

2 - Ilkyardim cantasi aracin neresinde bulunmalidir?
a) Arka sag tekerin icinde
b) Aracin icinde arka sag tarafta.
c) Motor kaputu icerisinde
d) On torpido gozunde

3 - Shock pozisyonu asagidakilerden hangisidir?
a) Sirt ustu yatis, ayaklar biraz yukarida, ustu ortulu
b) Sandalyede oturma, kollari yukari kaldirma
c) Diz ustu oturarak kafa sallama
d) Masanin uzerine cikip kitap okuma

4 - Derin yaniklara olay yerinde asagidakilerden hangisi uygulanir?
a) Bas agrisi hapi
b) Mantar merhemi
c) Sampuan
d) Soguk su-buz

5 - Gunes carpmasi sonucunda hastaya asagidakilerden hangisi uygulanir?
a) Gunes carpinca denize atilir.
b) Bele kadar kuma gomulur
c) Vucut sicakligi yavasca dusurulur
d) Kendi kendine iyilismesi beklenir

6 - Donma sonucu uyku durumunda olan kimseye asagidakilerden hangisi
uygulanir?
a) Uyumamasi saglanir
b) Yataga yatirilir ve uyumasi beklenir
c) Beraber uykuya yatilir
d) Hicbiri?

7 - Burun kanamasi olan bir kazazadeye asagidakilerden hangisi yapilir?
a) Saclari yolunur
b) Saclarina masaj yapilir
c) Sicak kuvet icine oturtulur
d) Buruna tampon konulur

8 - Bilinci kaybolmus kazazedenin soluk yolunun tikanmamasi icin
asagidakilerden hangi pozisyon verilir?
a) Amuda kalkacak sekilde
b) Sirt ustu yatacak sekilde
c) Sirtustu yatirilir
d) Sabit yan pozisyona alinir

9 - Acik karin yaralanmalarinda organlar disari sarkmissa ne yapilir?
a) Disaridaki organlar poset icerisine konur
b) Organlar yara uzerine toplanarak islak bezle ortulur
c) Disariya cikan organlar kesilir
d) Hic dokunulmaz

10 - Sicakvurmasi sonucu bayilan kimseye asagidakilerden hangisi once
uygulanmalidir?
a) Derhal kuvvet icerisine yatirilmalidir
b) Ilac icirilmelidir
c) Fikra anlatilmalidir
d) Serin bir yerde shock pozisyonuna alinir

11 - Solunum zorlugu olan kisiye ilk is olarak ne yapilir?
a) Basi oksanir
b) Agiz boslugu temizlenir, sonra bas arkaya bukulur
c) Agzi kapatilir, hastaneye nakledilir.
d) Yapay dis takilir

12 - Yanik yarasi olan bir kazazedenin yarasi uzerine asagidakilerden
hangisi uygulanir?
a) Sac jolesi surulerek
b) Yogurt urulerek
c) Zeytinyagi surulur
d) Temiz, islak bez ortulebilir

13 - Kiriklar neden tespit edilmelidir?
a) Kazazednin rahat kahvalti yapmasi icin
b) Kazazedenin rahat uyumasi icin
c) Kirik kemik uclarinin komsu organlara batarak buyuk yara acmamasi icin
d) Kirigin tespitinin onemi yoktur.

14 - Asagidaki vakalardan hangisinde yarali yan yatis pozisyonuna alinir?
a) Bogulan kisilerde gogus kemigi kirik olan yaralilar
b) Onemli degil
c) Egzost gazi ile zehirlenenler
d) Karnindan yaralanmis olanlar

15 - Iki ayagi olmayan surucu adayi ortopedi hekiminin verecegi karara gore
hangi sinif surucu belgesi alabilir?
a) Boyle sey olmaz
b) A sinifi alabilir
c) E sinifi alabilir
d) H sinifi belgesi alabilir

16 - ilkyardim cantasi ile ilgili olarak asagidakilerden hangisi dogrudur?
a) Yayalarda ilkyardim cantasi bulunur
b) Deniz araclarinda ilkyardim cantasi bulunur ve uygulanmaz
c) Herhangi bir trafik kazasinda kullanmak icin bulundurulur
d) Insan hayatinin onemi yoktur

17 - Yanik yarasi olan bir kazazedenin yarasi uzerine asagidaklierden
hangisi uygulanir?
a) Tuzlu su dokulur
b) Ayran surulur
c) Salca icirilir
d) Temiz islak bez ortulur

18 - Omurga yaralanmasi olan kazazede oturtulursa ne olur?
a) Vucut sicakligi artar
b) Yara mikrop kapar
c) Felc olur
d) Saclari dokulur

19 - Ilacla henuz intihar ettigi farkedilen kimseye ne yapilir?
a) Kusturulur
b) Su icirilir
c) Asit icirilir
d) Denize goturulur

2

Cevaplar

2012-11-23T14:18:13+02:00

1D 2D 3C 4D 5C 6A 7D 8A 9B 10D 11B 12B 13C 14A 15D 16C 17D 18C 19A

1 5 1
2012-11-23T14:22:06+02:00

1D

2D

3C

4D

5C

6A

7D

8A

9B

10D

11B

12B

13C

14A

15D

16C

17D

18C

19A

2 5 2