Cevaplar

2012-11-29T20:49:00+02:00

1) "İstanbul'un içinde Türk sarığını görmek, Kardinal külahını görmekten daha iyidir" sözünü açıklayınız

cevap:
Osmanlı devletinin kuruluş dönemlerinden itibaren izlediği hoşgörü politikası ile aldıgı topraklardaki halka tanıdıgı din ve vicdan hürriyetinden dolayı bu söz söylenmiştir

2)İstabul'un kuşatmasında Osmanlı gemilerinin Haliç'ten indirilmesinin İstanbul'un fethine katkısı neler olabilir?

cevap:
Karadan kusatma devam etse basarısızlıklada sonuçlanabilirdi.Ama haliçten indirilen gemiler ise bizansların molarini büyük bir ölçüde bozdu ve fethin gidişatı degişti

3)Papa, İstanbul' un fethi üzerine dediği "Asıl fethi şimdi gerçekleşti" sözüyle ne ifade etmek istemiştir?

cevap:
Fatihin istanbul halkına erdigi özgürlükleri duyap papa , Osmanlı devletinin esas zaferi şimdi kazandıgını istiraf etmiştir

4)İstanbul' un fethinin siyasi, kültürel, ve ekonomik sonuçlarının günümüz Avrupa'sına etkilerini değerlendiriniz.

cevap : 
Büyük bir çarpıda etkisi ve gelişim içinde oldugunu görüyoruz

5)İstanbul'un nüfus yapısının çeşitliliğinden yola çıkarak Osmanlı Devleti'nin İstanbul' da uyguladığı yönetim hakkında neler söylenebilir?

cevap:
Osmanlıların hoşgörüye dayalı yönetim anlayışı altındaki istanbul İstanbul,sadece müslümanlar için değil aynı zamanda avrupada baskıya uğrayan Yahudi ve Hristiyanlar için de çekim merkezi haline gelmiştir 

6) Otlukbeli Savaşı'nın kazanılmasının Osmanlı Devleti açısından önemi nedir?

cevap:
otlukbeyi şavası nın kazanılmasıyla Dogu anadolu nun güvenligi saglanmıs oldu

7) Osmanlı Devleti'nin Venedik'e ayrıcalıklar vermesinin nedenleri nelerdir?

cevap:
Osmanlı devletinde ticari hareketliliği sağlanması açısından önemlidir.Ayrıca venedik in Haçlı birliğiden koparılması amaçlanmıştır

8)Kırım'ın Osmanlı Devleti'ne bağlanmasının yararları neler olabilir?

cevap:


Karadeniz bir Türk gölü haline geldi 
İpek yolu'nun karadeniz in kuzeyine giden kolu denetim altına alındı 
Kırım ın alınmasıyla Lehistan üzerine doğudan yapılacak seferlerde üs kazanıldı 

0