Cevaplar

2012-12-03T14:27:22+02:00

1. Aşağıdaki cümlelerin hangisindeki altı çizili söz grubu isim tamlaması değildir?

A) Manavdan bir kilo taze fasulye aldım.

B) Arkadaşımla okulun önünde buluştuk.

C) Burada topraktan yapılmış su testileri satılır.

D) Birkaç gündür bel ağrısından şikâyetçiydi.

 

2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde belirtisiz ad tamlaması yoktur?

A) Derslerde yazım kılavuzu kullanıyoruz.

B) Güneşten kaçmak için, bir ağaç gölgesi aradık.

C) Başını, kardeşinin omzuna yasladı.

D) Küçükken Keloğlan masallarına bayılırdım.

 

3. Aşağıdaki cümlelerin hangisindeki altı çizili tamlama diğerlerinden farklıdır?

A) Önce, kolay soruları çözdüm.

B) Bir süre tuzlu yemeklerden kaçınmalısın.

C) İpek kravatını özenle bağladı.

D) Davranışlarıyla, iyi niyetini gösterdi.

 

4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, arasına sözcük ya da sözcükler girmiş bir isim tamla­ması vardır?

A) Öğrencilerin devamsızlıkları ailelerine bildirildi.

B) Cumhurbaşkanı, basın toplantısını erteledi.

C) Takımımızın son başarısı halkı sevindirdi.

D) Soğuk hava, balıkçıların işini zorlaştırıyor.

 

5. (1) Aynanın önünde durmuştu. (2) Akşam karan­lığı, siyah bir su gibi, omuzlarından akıyordu. (3) Sokak kapısını bilerek açık bırakmıştı. (4) De­mir kapıyı rüzgâr, bir gürültüyle kapattı.

Yukarıdaki cümlelerden hangi ikisinde aynı türden ad tamlamaları vardır?

A) 1 - 2

B) 2 - 3

C) 1 - 4

D) 2 - 4

 

6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde birden çok tamlayan, bir tamlanana bağlanmıştır?

A) Ağaçların yaprakları sararmaya başlamıştı.

B) Kilimde çiçek ve hayvan motifleri vardı.

C) Günlerinin çoğunu kitap okuyarak geçiriyor.

D) Çocuğun şiiri salondaki herkesi büyülemişti.

 

7. 1- Satranç taşlarından biri kayboldu.

2-  Okulun bahçe duvarını çocuklar boyadı.

3-  İlaç şişesinin kapağını açamıyorum.

4-  Ev ödevini yine sınıfta mı yapıyorsun?

Numaralanmış cümlelerin hangisinde zincir­leme ad tamlaması yoktur?

A) 1

B) 2

C) 3

D) 4

 

8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde hem belir­tili, hem de belirtisiz isim tamlaması vardır?

A) Taşıma masrafları üretici firmaya aitmiş.

B) Deniz yolculuğundan keyif almıştık.

C) Anahtarı, kapının üstünde unuttuk.

D)  Çocuğun ayağı kaldırım taşına takıldı.

 

9. Aşağıdaki dizelerin hangisinde birden çok isim tamlaması vardır?

A) Ilgaz dağını duman kuşatmış,

Bulutlarla oynuyor rüzgârın kanatları.

B) Bir sedir dalına astım zamanı,

Saygıyla sustular bütün sirenler.

C) Şu kızıl kor gözlü deli kartallar,

Ay doğarken göğe doğru uçarlar.

D) Açtırma yüzündeki tülü rüzgâra,

Güneşi kıskandır, ayı kıskandır.

 

10. Aşağıdaki dizelerin hangisinde belirtili ad tamlaması vardır?

A) Orhan zamanından kalma bir duvar

B) Bir zafer müjdesi burada her isim

C) Zaman, ellerimin arasından kayıp gidiyor

D) Bu hayalde uyur Bursa her gece

Cevap Anahtarı: 1-A  2-C  3-C  4-C  5-B  6-B  7-D  8-D  9-A  10-C

0