Cevaplar

2012-12-14T18:38:19+02:00

Matematikte a ve b elemanlarının belirttiği (a , b) şeklindeki ikiliye sıralı ikili denir. Bu ikililere sıralı denilmesinnin sebebi bileşenlerin yeri değiştiğinde ikilinin değişmesindendir.

Yani : (a , b) ≠ (b , a) dir.

Örnek :

A(1 , 3) noktası ile B(3 , 1) noktası eşit noktalar değildir.

Noktalar kümesinin elemanları sıralı ikililerdir.

Sıralı ikililerin bileşenleri birinci bileşen, ikinci bileşen olarak adlandırılır.

Sıralı İkililerin Eşitliği :
Sıralı ikililerin eşitliği için birinci ve ikinci bileşenler birbirine eşit olmalıdır.

Yani (x , y) = (a , b) ise x = a ve y = b

ÖRNEK :
(x + 3 , y – 1) = (6 , 4) ise x ve y sayıları kaçtır?
Çözüm :
Sıralı ikililerin eşitliği için birinci ve ikinci bileşenler birbirine eşit olmalıdır.
Yani x +3 = 6 y – 1 = 4
x =  – 3 y = 4 + 1
x =3 ve y = 5 bulunur.
(x + 3 , y – 1) = (6 , 4)
1. (x + 3 , y + 1) = (1 , 2) ise x = ? ve y = ?
2. (2x , y - 5) = (8 , -3) ise x = ? ve y = ?
3. (x/2 , 3y) = (6 , 0) ise x = ? ve y = ?
4. (2x + 1 , 4) = (7 , y - 2) ise x = ? ve y = ?s

 
0
2012-12-14T18:50:20+02:00

Matematikte a ve b elemanlarının belirttiği (a , b) şeklindeki ikiliye sıralı ikili denir. Bu ikililere sıralı denilmesinnin sebebi bileşenlerin yeri değiştiğinde ikilinin değişmesindendir.

Yani : (a , b) ≠ (b , a) dir.

Örnek :

A(1 , 3) noktası ile B(3 , 1) noktası eşit noktalar değildir.

Noktalar kümesinin elemanları sıralı ikililerdir.

Sıralı ikililerin bileşenleri birinci bileşen, ikinci bileşen olarak adlandırılır.

Sıralı İkililerin Eşitliği :
Sıralı ikililerin eşitliği için birinci ve ikinci bileşenler birbirine eşit olmalıdır.

Yani (x , y) = (a , b) ise x = a ve y = b

ÖRNEK :
(x + 3 , y – 1) = (6 , 4) ise x ve y sayıları kaçtır?
Çözüm :
Sıralı ikililerin eşitliği için birinci ve ikinci bileşenler birbirine eşit olmalıdır.
Yani x +3 = 6 y – 1 = 4
x =  – 3 y = 4 + 1
x =3 ve y = 5 bulunur.
(x + 3 , y – 1) = (6 , 4)
1. (x + 3 , y + 1) = (1 , 2) ise x = ? ve y = ?
2. (2x , y - 5) = (8 , -3) ise x = ? ve y = ?
3. (x/2 , 3y) = (6 , 0) ise x = ? ve y = ?
4. (2x + 1 , 4) = (7 , y - 2) ise x = ? ve y = ?s

0