Cevaplar

2012-10-03T00:04:54+03:00

P(3)=?

2x-1=3  x=2   P(3)=5.2-8=2

x ler karışmasın diye p(x) teki x e y diyelim.

P(y)=?

2x-1=y  x=y+1      P(y)=5.y+1-8=5y+5-16 =5y-11

                2                    2           2           2

1 5 1
2012-10-03T00:33:13+03:00

p(2x-1)=5x-8 ise

 

bunun anlamı p(x) fonksiyonunda x olan yere (2x-1) yazılmış demektir

p(3) fonksiyonunu bulmak için 2x-1 denklemi 3 e eşitlenir ve x yerine ne yazılacağı bulunur

2x-1=3 ise x=2 olur

x yerine 2 yazılırsa 

p(2.(2)-1)=5.(2)-8

p(3)=10-8=2 olur

 

p(x) fonksiyonunu da aynı şekilde yapalım fakat şu şekilde

y=2x-1 olsun   (x i yalnız bırakalım)

x=(y+1)/2  olup   p(2x-1)  fonksiyonunda x yerine (y+1)/2  yazarsak P(y) 'yi buluruz P(x)'i sordugundan y yerine x yazalım

P(2.(x+1)/2-1)=5.(x+1)/2-8

P(x)=(5/2)x-11/2 olur

0