Cevaplar

En İyi Cevap!
2013-02-12T17:49:05+02:00

?? 

 

Papağan

Papağan, Psittaciformes (papağansınlar) takımını oluşturan kıvrık gagalı, etli ve kalın dilli, parlak tüylü, sıcak yerlerde yaşayan 


kuş


türlerine verilen ad.

Yaşadığı yerler: Afrika, Amerika, Asya ve Okyanusya’nın tropikal orman bölgelerinde. Özellikleri: Kıvrık gagalı, etli ve kalın dilli, parlak tüylü, sıcak memleket kuşları. Tırmanma anında gagalarını üçüncü bir ayak gibi kullanırlar. Taklit kabiliyetleri yüksek hayvanlardır. Ömrü: 60-100 yıl. Çeşitleri: 300’den fazla türü vardır. Kakadu, jako, lori, dudu, makav (ara), muhabbet kuşu meşhurlarıdır.

Papağangiller familyasından olan kuşlara verilen genel ad. Hepsi canlı parlak tüylü ve kıvrık gagalıdır. Kafaları büyük, boyunları kısa, taklit kabiliyetli zeki kuşlardır. Ayaklarını bir el gibi rahatça kullanır. Genellikle meyve ve tânelerden meydana gelen besinlerini ayaklarıyla kavrayarak gagalarına götürürler. Gaga o kadar kuvvetlidir ki, en çetin cevizi bile bir darbede kırabilir. Bir metre boyuna ulaşan Amerika ara’sı bir defâda insan parmağını koparabilir. Kalın ve kıvrık üst gaga hareketlidir. Alt gaga ise yiyecekleri kırmada tabla vazifesi görür. Dil, kalın ve etlidir. Aynı zamanda dokunma organı görevini de yapar.

Papağanlar tırmanıcı kuşlardır. Ayakları kısa ve ikisi önde, ikisi arkada olmak üzere dört parmağa sâhiptir. Ön parmakların dipleri kısa bir zarla birbirine bağlıdır Arkaya yönelik birinci ve dördüncü parmak geriden kavrar ve gaganın yardımı ile çeviklikle tırmanabilir. Tırmanma ânında gagalarını üçüncü bir ayak gibi kullanma özelliklerinden dolayı en iyi tırmanıcı kuşlar olarak kabul edilirler.

1 4 1
2013-02-12T17:49:23+02:00

İbikli papağanların tüyleri de oldukça değişik renklerde, beyaz, sarı, kırmızı, siyah ve daha birçok renk tüylerini süslüyor.

 

Bu inanılmaz ve güçlü kuşların bazıları 80 santim uzunluğa kadar ulaşıyor. Hatta Amerika'da yaşayan bazı ibikli papağanların bir metreye ulaştıkları da biliniyor.

 

Anavatanları Avustralya'nın yüksek semaları. Uçarken birbirleri ile haberleşmek için seslerini kullanıyorlar. Avustralya'nın belli kesimlerinde yaşayan ibikli papağanlar başka bölgelere de göç etmiş. Önceleri sadece ormanlık alanlarda yaşayan bu papağanlar daha sonraları çöl olan yerlere doğru kaymış, bunun sonucunda da o bölgelerde bitki örtüsünün zenginleştiği görülmüş. Bu kıtanın en yaygın ibikli papağanı Kakatoe Roseicapilla adı verilen papağan türü. Yuvalarını ağaçların üzerine yapan bu tür birarada yaşamaya alışık kuşlardan.

 

Genellikle güneşin doğuşu ile uyanıyor ve hemen yiyecek aramaya koyuluyorlar. Bazı zamanlar besin bulabilmek için kilometrelerce yol katettikleri bile oluyor. Büyük yeşil bitki örtüsünün üzerinde yönlerini hiç kaybetmeden kendinden emin bir şekilde uçuyorlar. Rotaları üzerinde daha önceden belirledikleri noktalar onlara yardımcı oluyor. Bu noktalarda dinlenip su ihtiyaçlarını giderebiliyorlar.

1 3 1