Cevaplar

2012-10-11T21:51:35+03:00

1-Aşağıdakilerden hangisinde “ise” sözcüğü diğerlerinden farklı görevde kullanılmıştır?
A)Gelişmiş ülkelerde devlet sanatçıları korur; bizde ise böyle değildir.
B)Bir millet kendisine değer veriyor ise ayakta kalmayı başarır.
C)Sanatçı hassas bir kişiliğe sahiptir okuyucu ise biraz duyarsızdır.
D)Yunus Emre; çağını aşan bir ozandırçağdaşları ise unutulup gitmiştir.
E)Ünlü düşünür yüzyıllar boyu çevresini etkiledi; sonraki nesiller ise onun özlemiyle yanıp tutuştular.
Cevap: ACDE şıklarında “ise” sözcüğü bağlaç B’ de ise edattır.
Cevap: B


2-Aşağıdakilerin hangisinde “yalnız” sözcüğü bağlaç görevinde kullanılmamıştır?
A-Onunla konuşurum yalnız fikrim yine değişmez.
B-Seninle gelirim yalnız gölde balık tutacağız.
C-O derdini kimseye anlatmaz; yalnız bazı zamanlarda bana anlatır.
D-Sinemaya gidebilirsin yalnız ödevlerini tapmalısın.
E-Dağcı yalnız başına Ağrı Dağı’na tırmandı.
Cevap: ABCD’ de “yalnız” sözcüğü “ama” anlamında kullanıldığı için bağlaçtır. E’ de ise ismi nitelediği için sıfattır.
Cevap: E


3) Aşağıdakilerden hangisinde “de da” bağlacı cümleye “şaşırma” anlamı katmıştır?
A-Doğru söylese de kimse inanmaz ona.
B-Sen bize katıl; gerekirse oraya da gideriz.
C-Nasıl olmuş da kimsenin aklına gelmemiş
D-Hasan “Gitmem de gitmem.” diye tutturdu.
E-Eve uğra da öyle gel buraya.
Cevap: C


4)Aşağıdakilerden hangisinde “tek” sözcüğü bağlaç görevinde kullanılmıştır?
A-Uzun süreden beri doğada tek yaşıyor.
B-Tek insanların dengesi bozuk oluyor.
C-Dağda tek başına gezmek tehlikelidir.
D-Doya doya oynayabilirsin tek çok terleme.
E-Dün uğradığımda evde tekti.
Cevap: D’ de “tek” sözcüğü “ama fakat lakin” anlamında kullanıldığı için bağlaçtır.
Cevap: D


5)”Ama” bağlacı aşağıdaki cümlelerin hangisinde ”Konuş ama yüksek sesle değil.” Cümlesindeki anlamıyla kullanılmıştır?
A-Koca binayı boyar ama ne boyar.
B-Geniş ama soğuk bir daireydi.
C-Çok çalıştım ama kazanamadım.
D-Git ama erken geleceksin.
E-Bunu yapmamalıydın ama yaptın.
Cevap: Soru cümlesinde “ama” şart anlamında kullanılmıştır. D seçeneğinde de koşul anlamındadır.
Cevap: D


6)”Fakat” aşağıdakilerden hangisinde cümleye diğerlerinden farklı bir anlam katmıştır?
A-Yaşlı fakat dinç bir adam.
B-Çok zeki fakat biraz dikkatsizdi kardeşim.
C-Yine gelebilirsin fakat tek başına.
D-Mutlu olmak istiyor fakat olamıyordu.
E-Dünkü sınava katıldı fakat sınavı iyi geçmedi.
Cevap: ABDE seçeneklerinde olumsuzluk anlamı katmıştır fakat B seçeneğinde koşul anlamı katmıştır.
Cevap: B


7)Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “ile” sözcüğü bağlaç olarak kullanılmıştır?
A-Elindeki kitaplarla sokağa fırladı.
B-Bu romanıyla hemen şöhret olmuştu.
C-Çocuğu şefkatle bağrına bastı.
D-Geçmişteki anılarıyla avunuyordu.
E-Üzüntüyle sevinci bir arada yaşadı.
Cevap: E seçeneğinde “ile” “ve” anlamında kullanılmıştır. Bu yüzden “ile” bağlaçtır.
Cevap: E


8)Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “ki” bağlacı cümleye şart(koşul) anlamı katmıştır?
A-Tam sözlüye kalkmıştı ki zil çaldı.
B-Zamanında gel ki işimizi çabuk bitirelim.
C-Unutma ki ben de insanım.
D-Başka şansım var mı ki?
E-Tam eve geldim ki yağmur başladı.
Cevap: B seçeneğinde işin çabuk bitmesi zamanında gelmeye bağlanmıştır. Burada şart anlamı vardır.
Cevap: B


9)Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “ancak” sözcüğü diğerlerinden farklı görevde kullanılmıştır?
A-Bu tablo ancak otuz beş lira eder.
B-Dağın arkasındaki Ellek Kasabasına ancak bu yoldan gidebilirsiniz.
C-Müzik dinleyebilirsin ancak gürültü yapmadan.
D-Bizim sorunlarımızı ancak öğretmenimiz çözebilir.
E-Bayramda çocuklarına ancak ayakkabı alabildi.
Cevap: ABD ve E seçeneklerinde “ancak” “sadece” anlamında kullanıldığı için edattır. C seçeneğinde ise bağlaçtır.
Cevap: C



10)Aşağıdakilerden hangisinde “ama” bağlacı cümleye “pekiştirme” anlamı katmıştır?
A-Adam zengindi ama cimriydi.
B-“Yarın mutlaka gel!” diyorsunuz ama benim boş vaktim yok.
C-Uçakta şehri yukarıdan seyrettik ama seyretmenin tadını alamadık.
D-Şirin ama çok şirin bir çocuktu.
E-Böyle düşünürsen gücenirim ama!
Cevap: ABC ve E seçeneklerinde “ama” sözcüğü karşıt anlamlı il sözcüğü birleştirmiştir. C seçeneğinde ise “şirin” kelimesini pekiştirmiştir.
Cevap: C

0
2012-10-11T21:52:08+03:00

1)Vakti zamanında çok zengin bir iş adamı uçakla uzun bir seyahate çıkmak ister Tam bu niyetle şirketten çıkarken şirketin gece bekçisi onu durdurup kesinlikle uçakla seyahate çıkmaması gerektiğini çünkü kendisinin rüyasında uçağının bir dağa çakılacağını, gördüğünü söyler Bizimki bunu pek kafaya takmaz ama yine de içinde bir şüphe kalır ve seyahatten vaz geçer Gerçekten de ertesi gün kendi gideceği yere yolculuk yapan uçağın dağa çakıldığı haberini alır ve hemen gece bekçisine yüklü bir miktar para verip işinden kovar Hayatını kurtardığı için gece bekçisine para vermiştir 

Soru:Bekçi neden işinden kovulmuştur?

Cevap: Gece bekçisi görev sırasında uyuduğu için

~~~~~~~~~~~~~~~~~~

2 Soru
- 3 tane 9 ile 10 elde edin 
- 4 tane 9 ile 100 elde edin 
- 3 tane 9 ile 100 elde edin 
- 4 tane 6 ile 64 elde edin

Cevap:
*(9/9)+9=10
*99+(9/9)=100
*[(9/9)+9]karesi=100
*(1/6+6)*(6+6)=(37/6)*12=64

~~~~~~~~~~~~~~~~~~

3 Soru
-Hangisi Farklı?

PATATES, SALATALIK, ÇAVDAR, PEKMEZ, DOMATES 
NOT : Kelimelerin anlamlarını değil, harflerini inceleyiniz

Cevap: Kelimelerin ilk harfleri günleri temsil ediyor Fakat domates temsil etmiyor

~~~~~~~~~~~~~~~~~~


4 Soru

Bir gün Büyükada ya gidiyordum İskelede bir adam gördüm, yanında karısı ve üç çocuğu vardı Hepsinin elinde bir sepet her sepette bir kedi ve her kedinin yanında sekiz yavru kedi vardı Adaya kaç canlı gidiyordu?

Cevap: 1 kişi gitmektedir O da kendisidir Diğer kişiler iskelededir

~~~~~~~~~~~~~~~~~~


5 Soru
Sarışın ve genç güzel bir kadın tek yönlü bir sokaktan ters yöne doğru gidiyor Kadının arabasının sigortasının zamanı geçmiş, vergisi ödenmemiş, ışıkları ayarsız, kaportası boyasız, rot ayarı bozulmuş, balataları gevşemiş, sinyal lambaları çalışmıyor, şanzıman gıcırdıyor, egzos borusu zehirli duman üfürüyor Ayrıca kadının ehliyeti yok Bütün bunlar yetmezmiş gibi kadın sarhoş Ve bunlar trafik polisinin gözü önünde oluyor, polis her şeyin ayrımında Ama polis kadını durdurmuyor Neden?

Cevap: Çünkü kadın yaya gidiyor

~~~~~~~~~~~~~~~~~~

6 Soru
Bir odada 3 tane lamba vardır Hemen yan odada da 3 adet priz vardır Her priz bir lambaya aittir Hangi lamba hangi prize ait nasıl anlayabiliriz? Odalar arasında sürekli gidip gelemeyiz de Priz odasındayız ve lambalı odaya bir defa geçme hakkımız var Onda da şu şuna aittir dememiz gerekiyor Arada pencere falanda yok
kolay gelsin

Cevap: Prizlerden birisini açarız bir süre bekleyip kapatırız Sonra ikinci prizi açıp yan odaya geçeriz Açtığımız priz o anda yanan lambaya aittir Diğer yanmayan iki lambaya dokunuruz; hangisi sıcaksa, o lamba ilk açıp kapattığımız prize aittir Diğeri de malum)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~

7 Soru
X ve Y adında iki kişi size birer teklif öneriyorlar

---X' in teklifi: Bir cümle kurun Kurduğunuz cümle doğruysa tam olarak 10 lira alacaksınız Yanlış bir cümle kurduysanız 10 liradan daha fazla ya da 10 liradan daha az bir miktar para kazanacaksınız

---Y' in teklifi: Bir cümle kurun Kurduğunuz cümle doğru da olsa yanlış da olsa 10 liradan daha fazla kazanacaksınız

Hangi teklifi seçersiniz? 
Neden? 
Çok yüksek miktarlar kazanabilme şansınız var mı? 
Varsa hangi cümleyi kurmanız gerekir?

Cevap: Ben 10 liradan fazla ne de sonsuz liradan fazla kazanmayacağım" derim
Y' in teklifine bakarsam 10 liradan fazla kazanmayacağım derken cümle yanlış olur çünkü her halükarda 10 liradan daha fazla kazanacağım, aynı olay sonsuz lira içinde geçerli Bu durumda elimde iki seçeneğim kalır 10 ve sonsuz lira onun için ikisini de alamam
X' in teklifine bakarsak 10 liradan fazla kazanmayacağım derken cümle yanlış olur çünkü kazanma ihtimalim var Cümle yanlış olduğu için doğru olduğunda almam gereken 10 liralık miktar elenir Geriye sonsuz lira kalır Cümlede söylediğim miktar 10 liradan fazla olduğu ve cümle yanlış olduğu için bende sonsuz lirayı alırım
Bu sebepten X' in teklifini şeçmek daha makuldur

~~~~~~~~~~~~~~~~~~

8 Soru
Elimdeki çiçeklerin ikisi hariç hepsi papatya, ikisi hariç hepsi gül ve ikisi hariç hepsi karanfil olduğuna göre elimde hangi çiçekten kaç tane bulunmaktadır

Cevap: 1 gül - 1 karanfil - 1 papatya 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~

9 Soru
Dağda tangırdar suda cıbırdar arşın ayaklı burma bıyıklı nedir?

Cevap:
Dağda tangırdar => Tüfek
Suda cıbırdar => Balık
Arşın ayaklı => Tazı
Burma bıyıklı => Tavşan



 

0