Cevaplar

2012-10-31T18:53:34+02:00

TEMEL KİMYA YASALARI

KÜTLENİN KORUNUMU YASASI (LAVOISIER YASASI)

Kimyasal olaylara giren maddelerin kütleleri toplamı oluşan ürünlerin toplamına eşittir. Buna göre:

X + Y ® Z + T tepkimesinde X ve Y girenler (reaktif) olup, Z ve T (ürünler)’ye kütlece eşittir.

Kimyasal maddelerin kütleleri atom sayıları ile orantılı olduğundan tüm kimyasal tepkimelerde atom sayıları korunur.

Örn; 1 mol C atomu 12 gram, 1 mol O2 molekülü 32 gramdır.Buna göre 1 mol C atomu 44 gram olur.

C + O2 ® CO2
12 gram + 32 gram ® 44 gram

SABİT ORANLAR YASASI (PROUST YASASI)

Bir bileşikteki elementlerin Kütlelerinin oranı Kütlece yüzde bileşimi sabittir.

Örn; Al=27, S=32 olduğuna göre Al2S3 bileşiğinde:

Mol sayıları oranı : nAl = 2 Kütleleri oranı : mAl = 2.27 = 9 ‘dır.
nS = 3 mS = 3.32 16
9 gram Al + 16 gram S = 25 gram bileşik oluşturur.
25 gram bileşikte 9 gram Al, 16 gram S vardır.
100 gram bileşikte 36 gram Al, 644 gram S vardır.
Bileşikte kütlece %36 Al, %64 S vardır.

KATLI ORANLAR YASASI (DALTON YASASI)

İki element aralarında iki bileşik oluşturuyorsa, bu elementlerden birinin sabit miktarları ile birleşen diğer elementin değişen miktarları arasında basit bir oran vardır.

Örn; NO2 – N2O4 bileşik çiftinde:

Aynı miktar N ile birleşen O kütleleri arasında.
2/ NO2 = N2O4 = 4
1/ N2O5 = N2O5 5
Aynı miktar O ile birleşen N kütleleri arasında
5/ NO2 = N5O10 = 5
2/ N2O5 N4O10 4

HACİM ORANLARI YASASI (GAY – LUSSAC YASASI)

a) Kimyasal bir tepkimeye giren gazlarla, tepkimede oluşan gaz halindeki ürünlerin aynı koşullarda (aynı sıcaklık ve basınç) hacimleri arasında sabit bir oran vardır.
b) Aynı koşullarda gazların hacimleri mol sayıları ile doğru orantılıdır.

Örn; H2(g) + Cl2(g) ® 2HCl(g) tepkimesine göre, 1 mol H2 1 mol Cl2 ile birleşerek 2 mol HCl oluşturur.Hacimler mol sayıları ile doğru orantılı olduğundan, aynı olayı anlatmak için “1 hacim H2 gazı, 1 hacim Cl2 gazı ile birleşerek eşit koşullarda 2 hacim HCl gazı oluşturur.” İfadesi de kullanılabilir.

Aynı şekilde, N2(g) + 3H2(g) ® 2NH3(g) tepkimesine göre 1 hacim azot gazı 3 hacim hidrojen gazı ile birleşerek eşit koşullarda 2 hacim NH3 gazında olur emn yardımcı olmşmdr

3 3 3
  • Eodev Kullanıcısı
2012-10-31T19:41:45+02:00
S.1. Saf X ve Y sıvıları homojen bir karışım oluşturuyor. 
Karışımın, X ve Y sıvılarına göre hangi özelliği aynıdır?
A) Homojenlik B) Öz kütle
C) Kaynama noktası D) Buhar basıncı
E) Öz ısı
************************************************** 
S.2. Şekerli suyun karışım olduğunu anlatmak için;
I. Normal kaynama noktası 100oC den büyüktür.
II. Su buharlaştırılırsa geriye şekerin kalması 
III. Homojen yapılı olması
gerçeklerinden hangisi/hangileri en iyi açıklar?
A) Yalnız I B) Yalnız II C) I ve II
D) II ve III E) I, II ve III
************************************************** 
S.3. Aşağıdaki hangi olayda düzensizlik artmaz?
A) Suyun elektrolizle H2 ve O2 gazlarına ayrışması
B) Asetonun buharlaşması
C) CO2 gazının suda çözünmesi
D) Kuru buzun süblimleşmesi
E) Buzun erimesi
************************************************** 
S.4. Aşağıdaki olaylardan hangisi hal değişimi ile ilgili değildir?
A) Buzun erimesi
B) Ağzı açık kapta kolonyanın zamanla azalması
C) Kışın camların buğulanması
D) Sıcak havada kokuların çabuk yayılması
E) Islanan kişinin üşümesi
************************************************** 
S.5. KCl tuzu suda çözünüyor. Oluşan çözelti için;
I. Homojendir.
II. Aynı sıcaklıkta buhar basıncı saf sudan daha 
yüksektir.
III. Doymamış çözeltisinin kaynama sırasında 
sıcaklığı artar.
************************************************** 
Yargılarından hangisi/hangileri doğrudur?
A) Yalnız I B) I ve II C) II ve III
D) I ve III E) I, II ve III

S.6. Madde Donma Nokt.(oC) Kaynama Nokt.(oC)
X -25 30 
Y -5 78
Z 10 120
************************************************** 
X, Y ve Z sıvılarının donma ve kaynama noktası
yukarıda verilmiştir. 
Buna göre; 
I. 25oC de üçü de sıvıdır.
II. Sıvı fazda en uçucu X dir.
III. -5oC de X ve Y katı fazdadır.
Yargılarından hangileri doğrudur?
A) Yalnız I B) I ve II C) I ve III
D) II ve III E) I, II ve III
************************************************** 
S.7. Maddeye ait aşağıdaki bilgilerden hangisi yanlıştır?
A) Maddenin en düzensiz hali gazdır.
B) Katı haldeki maddelerde tanecikler yalnız titreşim 
hareketi yapar.
C) Genellikle katı hal, maddenin öz kütlesinin en büyük 
olduğu haldir 
D) Hacim, maddeler için ayırt edici özellik değildir.
E) Bütün maddelerin sahip oldukları potansiyel enerjileri 
Aynıdır.
************************************************** 
S.8 Doymamış tuzlu su çözeltisi ile ilgili;
I. Aynı sıcaklıkta su ilavesi ile buhar basıncı artar.
II. Ağzı açık kapta kaynarken sıvını buhar basıncı 
o ortamın açık hava basıncından büyüktür.
III. Tuz ilave edilirse kaynama sıcaklığı artar.
Yargılarından hangisi/hangileri doğru değildir?
A) Yalnız I B) Yalnız II C) I ve II
D) II ve III E) I ve III
************************************************** 
S.9 I. Saf değildirler.
II. Homojendirler.
III. Hacmi, çözücü ve çözünen hacimlerinin 
toplamına eşittir.
Yukarıdaki ifadelerden hangileri bütün çözeltiler için her 
zaman doğrudur?
A) Yalnız I B) I ve III C) I ve II
D) II ve III E) I, II ve III
************************************************** 
S.10 I. Çözünen maddeyi toz haline getirmek.
II. Çözücü miktarını artırmak.
III. Karıştırarak çözmek.
IV. Sıcaklığı artırmak.
İşlemlerinden hangisi/hangileri bir katının sıvıdaki 
çözünürlüğünü ve çözünme hızını değiştirir
A) Yalnız I B) Yalnız IV 
C) I, III ve IV D) I, II, III, ve IV 
E) II, III ve IV
************************************************** 
S.11. X: Basınç artışı ile çözünürlüğü artan bir madde 
Y: Çözünmesi endotermik olan bir madde
Z: Basınçla çözünürlüğü değişmeyen akışkan bir madde
X, Y ve Z maddeleri, maddenin üç farklı fazını temsil 
ettiğine göre X, Y ve Z’nin fazları aşağıdaki hangi 
seçenekte doğru verilmiştir?
X Y Z
A) Sıvı Gaz Katı
B) Katı Gaz Sıvı
C) Gaz Katı Sıvı
D) Katı Sıvı Gaz
E) Gaz Sıvı Katı
************************************************** 
S.12 I. Sıvının yüzey büklüğü
II. Ortam sıcaklığı
III. Tanecikler arası çekim kuvveti
IV. Isıtıcı kaynağının şiddeti
Oda şartlarında bir sıvının buharlaşma hızı yukarıda–
kilerden hangisi/hangilerine bağlıdır?
A) I ve II B) I ve III C) I, II ve III 
D) II, III ve IV E) I, II, III ve IV
************************************************** 
S.13 I. Sıcaklık
II. Basınç
III. Temas yüzey hacmi 
Yukarıdaki niceliklerden hangileri saf haldeki katı bir 
maddenin sudaki çözünürlüğünü etkilemez?
A) Yalnız I B) Yalnız III C) I ve II
D) I ve III E) II ve III
************************************************** 
S.14 I. Öz kütle
II. İçerdiği ısı miktarı
III. Esneklik katsayısı
IV. Hacim
Yukarıdakilerden hangileri madde miktarına bağlı 
değildir?
A) Yalnız I B) Yalnız III C) I ve III
D) I ve IV E) II,III ve IV
************************************************** 
S.15 Aşağıdakilerden hangisi fiziksel bir olaydır?
A) Fotosentez
B) Kömürün yanması
C) Mumun erimesi
D) Yoğurdun ekşimesi
E) Asit çözeltisinin iletkenliği
************************************************** 
S.16 I. Saf suyun elektrolizi 
II. Bakır telin elektrik akımını iletmesi
III. Besinlerin sindirilmesi
Yukarıdaki olaylardan hangisi/hangileri kimyasaldır?
A) Yalnız I B) Yalnız III C) I ve II
D) I ve III E) I, II ve III
************************************************** 
S.17 Aşağıda verilen özelliklerden hangisi sadece katılar ve 
sıvılar için ayırt edici bir özelliktir?

A) Süblimleşme B) Esneklik
C) Donma noktası D) Genleşme 
E) Öz ısı


Cevaplar:1-a,2-c,3-c,4-b,5-a,6-b,7-e,8-e,9-c,10-d,11-c,12-c,13-b,14-c,15-c,16-e,17-d

2 3 2